NIEUWS ARTIKELEN


AOW 2023: bedragen omhoog, pensioenleeftijd ook

De AOW stijgt in 2023 veel meer dan anders. De verhoging is op Prinsjesdag aangekondigd. Goed nieuws, zou je denken. Maar er zit een addertje onder het gras: andere inkomensregelingen voor AOW’ers worden juist versoberd.

Hertrouwen? Raadpleeg tijdig uw adviseur

Op het moment dat je trouwt, denk je natuurlijk nooit aan de mogelijkheid dat je uit elkaar gaat. Want daar sta je op één van de mooiste dagen uit je leven uiteraard niet bij stil. Toch strandde bijna 40% van de huwelijken in de afgelopen jaren. Terwijl het percentage echtscheidingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog op zo’n 15% lag. Maar ook door een overlijden kan een huwelijk eindigen.

Download
Klik hier om meer te lezen
Hertrouwen_Raadpleeg_tijdig_uw_adviseurs
Microsoft Word document 28.0 KB

Hogere hypotheekrente, wat doet dat met de huizenmarkt?

De hypotheekrente is in relatief korte tijd flink omhoog gegaan en zal naar verwachting nog verder stijgen. Maar wat betekent dit voor de huizenprijzen? Gaan die, zoals je zou verwachten, daardoor omlaag?

Huis verbouwen? Check of je een vergunning nodig hebt!

Wat doe jij dit jaar met je vakantiegeld? De kans is groot dat je het opzij zet als appeltje voor de dorst. In korte tijd is het leven immers veel duurder geworden, waardoor we gemiddeld veel minder kunnen sparen.

Huis verbouwen? Check of je een vergunning nodig hebt!

Staat er bij jou deze zomer een verbouwing op het programma? Als die ingrijpend is, kan het zijn dat je één of meerdere vergunningen nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je iets wilt aanbouwen of als je een bijgebouw op je erf wilt plaatsen.

Woonlasten gaan verder dan je hypotheek

Veel mensen die een huis willen kopen, stellen als eerste de vraag wat de maximale hypotheek is die ze kunnen krijgen en wat ze daar per maand aan kwijt zijn. Maar de rente en aflossing van je hypotheek vormt maar een deel van je totale woonlasten. Dat geldt natuurlijk ook voor de huurprijs als je in een huurhuis woont.

Uit elkaar gaan is duurder dan je denkt

Jij en je partner gaan nooit uit elkaar, toch? Helaas gaat dat lang niet altijd op: bijna vier van de tien relaties gaan ook weer ‘uit’. Met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld de vraag wie er in het huis blijft wonen. En of daar wel genoeg geld voor is.

Huis en inkomen: wat nu als je dood gaat?

Vroeger was het vaak verplicht om bij je hypotheek een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Tegenwoordig geldt deze regel nog maar zelden . Toch is het verstandig om zo’n levensverzekering te overwegen.

Hoe kun je als starter nog een huis kopen?

De huizenprijzen gaan door het dak. Daardoor is het voor veel starters lastig om hun eerste woning te kopen. Toch zijn er voor hen nog steeds mogelijkheden om dit doel te bereiken. Wij zetten de belangrijkste opties voor je op een rij.

Erfenis vaak ingewikkelder dan je denkt

Als je overlijdt en er is geen testament, dan wordt jouw erfenis verdeeld volgens de wettelijke verdeling. Daar kunnen ingrijpende haken en ogen aan zitten. Als je samenwoont zonder contract, bijvoorbeeld. Maar ook als je een samengesteld gezin hebt. LevenWonen heeft wat belangrijke weetjes op een rij gezet.

Kunnen jouw nabestaanden wel in het huis blijven?

Stilstaan bij je eigen overlijden of dat van je partner is vaak een taboe. Bijna de helft van de Nederlanders praat er liever niet over. Ook – of juist – niet met elkaar. Terwijl een overlijden veel impact heeft. Niet alleen emotioneel, ook financieel. Want kunnen jouw nabestaanden nog wel in jullie huis blijven wonen als jij er niet meer bent?

Pensioen en AOW 2022: dit zijn de ontwikkelingen

Voor het eerst in jaren stijgt de AOW-leeftijd weer. In 2022 met drie maanden, waardoor je volgend jaar pas met pensioen kunt als je 66 jaar en 7 maanden bent. De AOW-uitkering zal zowel op 1 januari als op 1 juli iets stijgen.

Huizen zijn duur, maar is dat erg?

Kocht je in 2016 voor gemiddeld € 244.000 nog een huis, nu is dat bedrag al gestegen tot € 385.000 voor bestaande huizen en € 433.000 voor een nieuwbouwwoning! Veel mensen zijn bezorgd over deze ontwikkeling. Maar een hoge huizenprijs hoeft niet altijd erg te zijn.

Ziek of werkloos: kun jij de hypotheek dan wel betalen?

Wist je dat één op de tien werkende mensen in Nederland zo ziek wordt dat hij of zij nooit meer (helemaal) aan de slag kan? En dat je bij werkloosheid na twee maanden hooguit 70% van je laatstverdiende loon krijgt én dat je niet langer dan twee jaar recht hebt op een uitkering? Stel dat het jou gebeurt. Kun jij de hypotheek dan wel betalen?

Huis kopen of verkopen: welke rechten en plichten heb je?

Een huis is – zeker tegenwoordig – een grote aankoop. Daarom is het goed te weten welke rechten en plichten zowel de koper als de verkoper hebben. In dit artikel zetten we de belangrijkste voor je op een rij, zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Huis kopen? Laat je niet gek maken!

De woningwaarde in Nederland is inmiddels gestegen tot boven de € 400.000. Gemiddeld! Kopers bieden tegen elkaar op en gaan steeds vaker akkoord met het schrappen van ontbindende voorwaarden. En nog is de rek er niet uit.

Klussen en verbouwen, zo pak je dat aan!

Ga jij deze zomer klussen of verbouwen? Dan ben je in goed gezelschap. De klus- en verbouwtrend blijft ook dit jaar populair. Daarom zet LevenWonen een paar belangrijke weetjes voor je op een rij. Over het geld dat ermee gemoeid is, maar ook over het nut van een goed draaiboek.

Samenwonen en mantelzorg: voor welke optie kies jij?

Mantelzorgers kiezen de laatste jaren steeds vaker voor nieuwe vormen van samenwonen. Het is namelijk handig als degene voor wie je zorgt dichtbij je is. Maar let op: samenwonen op één adres heeft financiële gevolgen, zelfs als je allebei je eigen huishouding voert.

Hypotheek voor starters in 2021: dit moet je weten

Als starter is het niet eenvoudig om een huis te kopen. Het aanbod is beperkt, de prijzen zijn hoog. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zeker nu er vanaf 2021 enkele belangrijke veranderingen zijn. Wij zetten het voor je op een rij.

Wat levert 2021 jou op (en wat gaat het je kosten)?

Het kabinet heeft op Prinsjesdag een lastenverlaging aangekondigd voor het nieuwe jaar. Ondanks de coronacrisis zouden we er dus op vooruit moeten gaan. Maar klopt dat wel? In dit artikel bespreken we vijf zaken die in 2021 invloed hebben op jouw portemonnee.

Prinsjesdag: in 2021 heb je meer te besteden

De koopkracht van alle burgers stijgt volgend jaar. Dat is een van de hoofdconclusies van Prinsjesdag 2020.

Om je een globaal inzicht te geven in de gevolgen voor jouw portemonnee, heeft LevenWonen de belangrijkste punten uit de Miljoenennota 2021 voor je op een rij gezet.

Hypotheek voor starters in 2021: dit moet je weten

Als starter is het niet eenvoudig om een huis te kopen. Het aanbod is beperkt, de prijzen zijn hoog. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Zeker nu er vanaf 2021 enkele belangrijke veranderingen zijn. Wij zetten het voor je op een rij.

Op kamers: samenwonen met onbekenden

Eigenlijk is op kamers gaan ook een vorm van samenwonen. Dat geldt zeker als je in een studentenhuis gaat wonen. Op kamers gaan heeft natuurlijk financiële gevolgen. En dan hebben we het niet alleen over de huur die je moet betalen.

Hypotheekrente omhoog: wat betekent dat voor jou?

Na ruim twee maanden coronacrisis is het duidelijk: de hypotheekrente is voor het eerst in lange tijd iets omhoog gegaan. Maar een hogere rente is geen reden voor paniek. LevenWonen zet de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Coronacrisis en je lening

Heb jij als gevolg van de coronacrisis minder inkomsten? Dan kan het lastig zijn om aan de betalingsverplichtingen van een lening te voldoen. Gelukkig kun je bij de meeste banken uitstel van betaling aanvragen.